onsdag 3 januari 2018

Byarna på Österlen

...ett paradis för utflykter
Här ett urval byar på Österlen i alfabetisk ordning - så vi börjar med Borrby och ett bildreportage som bär rubriken Borrby störst, bäst och vackrast. Klicka på länken så får du hela storyn.

Så går turen till Brösarp - ett Nangijala på Österlen. Det här fotoreportaget skildrar omgivningarna med Brösarps backar, men innehåller även glimtar från själva byn: Brösarps backar - ett Nangijala på Österlen. Här även en länk med bilder från Brösarps gamla järnvägsstation och hur man kan cykla banvall där ifrån: Cykla banvall till Degeberga.

Turen är kommen till den lilla byn Gislöv. Bilden är från Gislövshammar, men färden dit går över Gislöv: Österlen ut ur dimman. Även bilder från byn Östra Nöbbelöv.

G som i Glemmingebro - en liten by i Ingelstads härad och den by på Österlen där jag själv växte upp. Här en skildring av en cykeltur tillbaka dit: Tillbaka till barndomens by.

Nästa by är Gyllebo. Här handlar det mest om vad man kan uppleva om man tar sig runt sjön: Gyllebosjön runt.

I den unika radbyn Hagestad och dess omgivningar finns mycket att upptäcka. Se hela reportaget här: Upptäcktsfärd i Hagestad - en jakt på vårt förflutna.

Järrestad har spelat en större roll i historien än vad man kan tro. Här lite glimtar från byn och vad som finns att se idag: Jakten efter jarlen i Järrestad.

Såväl Onslunda som Skåne Tranås har varit betydande skånska byar och centralorter på Österlen. Här ett reportage från en cykelfärd längs en gammal landsväg: Onslunda och Skåne Tranås.

Rörums by och dess sköna omgivningar. Här skildrade genom en vårutflykt till Rörums backar och Mandelmanns ängar via Forsemölla: En vårutflykt till Rörums backar.

Sankt Olof var vallfartsorten på Österlen. Än idag är kyrkan och den magiska offerkällan värda ett besök, liksom mycket annat i byn: Utfärden till Sankt Olof.

Turen går till den urgamla byn Simris och dess strandängar: En solig vinterutflykt.

En tidig vårutflykt gick till Smedstorp i vars närhet jag fann naturreservatet på Listasrumsåsen: En resa till Blåsippans rike. Vid en annan vårutflykt i trakten hann jag också titta lite på Smedstorps slott.

Östra Tommarp ruvar på fantastiska hemligheter. Den som inte redan visste det kunde inte ana att här har funnits ett medeltida maktcentrum på Österlen: Den försvunna staden Tumathorp.

Ja, det här var bara en del av Österlens alla byar. Så fler blogginlägg om utflykter runt om i de tre häraderna väntar. Det finns ju också mer att tillägga om de redan berörda byarna. Österlens fiskelägen har dessutom en egen etikett - du hittar länk till inläggen om fiskelägena här under..

Se även Skånska Resor: Fiskelägen på Österlen


Bloggar om österlen, kultur,


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar