tisdag 22 mars 2016

De fantastiska Knäbäckshusen

...fiskeläget som räddades åt eftervärlden
På lördagen i fruntimmersveckan gjorde vi den här expeditionen norrut från vårt campingläger i Simrishamn. Första anhalt var Knäbäckshusen. Här bild från gatan kring vilken några av de rivna husen från det gamla fiskeläget Knäbäck byggdes upp på nytt i slutet av 50-talet.

Knäbäck var ett fiskeläge som låg vid Knäbäckens mynning i norra delen av Ravlundafältet, men som revs 1956 när militären utvidgade skjutfältet.

En byggmästare tog hand om materialet och återuppbyggde en del av husen som en sommarby här söder om Stenshuvud. Endast en av de forna ägarna valde att bosätta sig här. Moderniteter som rinnande vatten, avlopp och el, som drogs in i husen, gjorde dem för dyra.

Knäbäckshusen är från 1800-talet och storhetstiden för det forna fiskeläget var kring förra sekelskiftet då befolkningen uppgick till tvåhundra personer. Lönsamheten sjönk när fisket motoriserades.

I Knäbäck hade man ingen hamn utan flatbottnade båtar som drogs upp direkt på stranden. Några skötte fisket, andra tog hand om fisken när den kom i land och rodde eller seglade till Kristianstad där man sålde den. Pengarna delade man broderligt i fiskeläget. Idag är det nog mera välbärgat folk som äger eller hyr de gamla vackra husen.

Torget med den resliga linden

Nu går vi mot havet...

Några fiskehoddor från gamla Knäbäck finns också bevarade här

...vid den härliga stranden


Bilder från en Österlenresa i juli 2011




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar