lördag 17 september 2016

Vikingastaden i Uppåkra

...järnålderns skånska maktcentrum
Jag står på högsta platsen i Uppåkra strax söder om Lund och tänker mig in i hur det utgrävda ceremonihuset från vikingatid kan ha sett ut. Ett skånskt politiskt, ekonomiskt och religiöst maktcentrum under tusen år. En plats som slår allt vi tidigare vet om den här tiden och som får platser som Birka och Hedeby att förblekna.

Det kan man inte riktigt tro när man närmar sig dagens Uppåkra...

...en liten idyllisk by på den skånska slätten strax öster om motorvägen mellan Malmö och Lund. Dock framträder redan här den svaga lutningen uppåt, Uppåkra är en plats vald med omsorg när det gäller uppsikten över omgivningarna.

Idyllen i Uppåkra skvallrar inte om det livliga förflutna...

Här ser vi dock några saker som ger en hint. Den här vägen, som går genom Uppåkra, är en rest av den gamla landsvägen mellan Trelleborg och Helsingborg, en väg som fanns redan långt tillbaka i forntiden. På vänstra sidan har vi också gravhögen Storehög från bronsålder som fått ligga orörd genom årtusendena. I bild till höger skymtar vi ett antal personer ute på fältet. Det är arkeologistudenter som deltar i utgrävningarna här. Vi återkommer till dem.

Invid kyrkan, i gamla prästgården, finns Café Tirup, en liten utställningslokal och en shop...

...med bland annat smyckeskopior...

...och kopior av mynt funna i järnåldersstaden.

I källaren hittade jag denna skulptur i trä om livet i vikingastaden

Vi ska nu titta lite på omgivningarna. Redan här kan man läsa lite om...

...hur Uppåkra var ett centrum för handel och hantverk

...och om vardagen i det forna Uppåkra (som förmodligen inte hette Uppåkra utan kanske Lund?)

Järnåldersstaden var stor som 57 fotbollsplaner, men här uppe på den centrala platsen var gräddhyllan där de styrande och mäktiga höll till.

Jag slår ett öga på den nutida kyrkan i Uppåkra. Den tillkom på 1800-talet då man rev den gamla kyrkan från 1100-talet (och innan den fanns förmodligen en träkyrka)

Nu är den guidade rundvandringen igång. Sådana sker under tiden maj till 1 oktober - se mera här.

Ceremonihuset hade en central roll i vikingastaden

Här har vi en av flera tolkningar av hur kulthuset kan ha sett ut

Fyra stubbar markerar platsen för de takbärande stockarna i ceremonihuset som man sett gick två meter ner i marken.

Strax intill har man funnit stora hallbyggnader och långhus

I rundvandringen ingår också besök hos utgrävarna

...där vi får veta att de bland annat grävt ut en stor ugn och stensättningar som kan härröra från en gårdsplan eller gata.

Vad hände då med vikingastaden i Uppåkra? Det har att göra med den danska kungamaktens och kyrkans beslut att grunda en ny stad, Lund, bara några kilometer bort. Med en liten zoom får jag in domkyrkans torn (inte det till vänster utan i mitten) där borta i Lund på andra sidan Höjeåns dalgång.

Jag tar mig till Lund via Lundalandsleden och passerar här bron över Höje å vid Sankt Lars.

I Lund skapade den nya makteliten sitt grepp över själarna och inordnade västra och södra Skåne i det framväxande danska riket. Det hedniska och regionala maktcentrumet i Uppåkra föll tillbaka i de nya historiska vindar som blåste...

Bilderna från en utflykt till Uppåkra fredag 16 september 2016. Själv tog jag cykeln på tåget, steg av i Hjärup och cyklade till Uppåkra. Det går lika bra med buss 130 Pendeln från Malmö eller Lund, avstigning Väståkravägen. Bilparkering finns vid kyrkan i Uppåkra.




Bloggar om historia, uppåkra


2 kommentarer:

  1. Ronny, så trevligt skildrat.Perfekt pedagogiskt upplägg för den som är bara lite nyfiken. Tack.

    SvaraRadera