torsdag 2 juni 2016

På sightseeing i Simrishamn

...några av de utmärkta platserna
För mig är sommar och sol starkt förknippat med Simrishamn

Den här gången blev det en liten rundvandring i de äldre delarna av staden. Här i hörnet av Skansgatan och Krukmakaregatan har vi Hembergska huset, en skepparegård som byggdes 1810 av Mårten Eriksson som bostad. 1842 köptes det av smeden Henning Hemberg som byggde om till bostad och smedja. 1940 blev huset museum men är sedan 1966 återigen privatbostad.

Ehrnbergs Läder var en gång i tiden den dominerande fabriken i bygden. Här en bit av fasaden vid Skansgatan som bevarades när fabriken revs.

Jag slår in på Strömmens Strädde...

...för att ta en titt på Garverimuséet. Stan har ju en historisk tradition när det gäller garveriarbete.

Interiör från muséet

Utsikt längs Storgatan från Thulins Konditori

Konditoriet betraktat från Prästgatan. Förresten, just till höger om konditoriet har vi ju ett annat berömt hus, nämligen...

...huset där Frans Wilhelm Perssons rakstuga från 1893 var inrymd. Här övade Barberare Perssons orkester och i dag finns en ny orkester med samma namn (här kompletterar jag med en bild från 2012).

Längre fram vid Prästgatan kan man beskåda det rödmålade Gamla Gästgiveriet, numera privatbostad

Därefter viker jag in på Stora Rådmansgatan...

...där man finner Stenbergska huset som troligen byggdes omkring 1780 och har inhyst ett av stadens första möbelsnickerier. Byggnaden har stort kulturhistoriskt värde. Fascinerande gammalt träd, skulle jag vilja tillägga.

Sankt Nicolai kyrka är speciell och helgad åt sjömännens skyddshelgon. Kyrkan är byggd av "hallasten" från stenbrott i trakten.

Ett av kyrkskeppen som skänkts av fiskare och skeppare (bilden från 2014)

Här vid Stortorget ligger rådhuset, uppfört i romansk stil 1867

Inte långt där ifrån hittar vi Fischerska gården, uppförd 1815 och nu förklarad som byggnadsminne. Den ligger vid Lübeckergränd, en rest av landsvägen från Simris, en infartsled som upphörde 1658 när Skåne blev svenskt och stadstullar ifördes.

Nu fortsätter jag längs Storgatan och passerar Österlens muséum och Rosas vägg

Strax går jag också förbi Kockska gården som lär vara från 1600-talet. Här har mäktiga köpmän och borgmästare bott. Prominenta personer som Carl von Linné lär ha sovit över. Lite speciellt är boningshuset i två våningar med ovanvåningen indragen.

Här vid Bommen gick stadsgränsen när Skåne blev svenskt och det var här stadstullen erlades. Huset uppfördes som spannmålsmagasin 1843.

En liten titt på möllan uppe på backarna i västra Simrishamn innan jag återvänder till...

...hamnen, där visserligen inte turistsäsongen startat på allvar...

...men där stans traditionella glassätande naturligtvis pågår en sådan här solig dag

Vi ska dock inte förglömma att vi befinner oss i Sillastan så en bild från fiskehamnen får avsluta denna sightseeing i Simrishamn onsdagen den 1 juni 2016.

PS. Mitt uttryck "de utmärkta platserna" kommer sig av att flera av de kulturhus som finns med i detta bildreportage är utmärkta med små plaketter som ger en kort information.

Mer om Simrishamn:

Skånska Resor: Upplev Bäckhalladalen




Bloggar om sommar, resor  Intressant


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar